Wat is een medifoor? Getekende medische metaforen

Een medifoor is een getekende medische metafoor. Een kort beeldverhaal, dat uitleg geeft over een ziekte, behandeling of onderzoek. Een medifoor helpt ingewikkelde informatie begrijpelijk te maken.

Mediforen, uitleg in woord en beeld

Zo werkt een medifoor

Uitleg over een ziekte of behandeling kan ingewikkeld en abstract zijn. Hoe vertel je in het kort wat het immuunsysteem doet? Of wat de functie van insuline is? En dan ook nog zo dat iemand het begrijpt? Want daar gaat het om, als je in de spreekkamer uitlegt waarom het bijvoorbeeld belangrijk is dat iemand zijn medicijnen blijft slikken.

Een medifoor helpt die medische informatie begrijpelijk te maken. Én makkelijker te onthouden. Elke medifoor heeft drie belangrijke kenmerken:

  • Het is een metafoor. Met een metafoor vergelijk je een abstract of complex begrip met iets uit de herkenbare alledaagse wereld. De beeldspraak brengt de informatie zo op een toegankelijke manier dichterbij.
  • Het is getekend. Visuele informatie komt vaak sneller binnen dan tekst. Het voordeel van tekeningen is bovendien dat je precies dat kunt uitbeelden wat nodig is. Op een prettige en soms grappige manier.
  • Het wordt uitgewerkt in een kort verhaal. Deze narratieve vorm, met een hoofdpersoon, neemt mensen stap voor stap mee in de uitleg.
Ben je arts of behandelaar en wil je mediforen in je spreekkamer gebruiken? Bekijk de gebruikstips
Tips bekijken