Terug

Obstipatie Poepfile

Meer informatie
Meestal kunnen we zonder problemen poepen. Maar soms blijft poep te lang in je darmen, en raken je darmen verstopt. Dat noemen we ook wel obstipatie. Het kan dan pijn doen als je naar de wc gaat. Dit komt doordat de poep droog en hard is. Het kan ook gebeuren dat er dunne poep langs de verstopping gaat. Dat noemen we overloopdiarree. Om van de verstopping af te komen moet je gezond eten, genoeg drinken en veel bewegen of sporten. En meteen naar de wc gaan als je voelt dat je moet. Als dit niet genoeg helpt kan de dokter medicijnen geven.
1.

De darmen van Maartje zijn verstopt: ze heeft last van obstipatie. Ze probeert te poepen, maar er komt niets. Ze krijgt er buikpijn van. Omdat de poep vast zit in haar darmen, ontstaat er een poepfile. Net als een file van auto’s op de weg.

2.

Soms racen er ineens een paar ongeduldige chauffeurs langs de file. Dat is poep die zo dun is dat deze langs de verstopping kan. Dit soort diarree noemen we overloopdiarree. Maar de verstopping is nog niet weg.   

4.

Gelukkig kan Maartje iets doen aan de verstopping. Door gezond te eten, goed te drinken en meer te bewegen gaat het al beter. En ook de medicijnen van de dokter helpen. De harde keutels worden zachter. De auto’s in de poepfile kunnen weer gaan rijden.

5.

Het is gelukt om de file op te lossen; de auto’s rijden nu weer regelmatig door. Maartjes buikpijn is over. Ze kan weer gewoon zonder moeite poepen.

Getekend door
Max Philippi