Terug

Beroerte Drooggevallen rivier

Meer informatie
Onze hersenen hebben zuurstof nodig om goed te werken. Het bloed voert die zuurstof aan via de bloedvaten. Als er plotseling geen bloed of zuurstof meer in de hersenen komt, krijg je een beroerte. Bijvoorbeeld doordat een bloedpropje het bloedvat afsluit. Of door een bloeding of vernauwing van het bloedvat. Een beroerte kan gevolgen hebben voor één of meerdere delen van het lichaam. Zo kan iemand een scheve mond krijgen en verward praten. Een arm of been kan ook verlamd raken. Als er snel wordt ingegrepen, hoeven de gevolgen niet blijvend te zijn.
1.

Mevrouw Yildirim is aan het tuinieren. Plotseling voelt ze zich niet goed: ze kan haar arm niet meer goed bewegen. Ook heeft ze een afhangende mondhoek. Ze heeft een beroerte.

2.

Een beroerte gebeurt in de hersenen. Hersenen hebben steeds zuurstof nodig. Dat halen ze uit het bloed, dat via de bloedvaten wordt aangeleverd. Net als riviertjes in een natuurgebied, die zorgen dat de planten en bomen water krijgen. 

3.

Maar soms stroomt het water niet door. Bijvoorbeeld als er een boom omvalt. Hierdoor valt een deel van het natuurgebied droog en gaan de planten uiteindelijk dood.

Bij een beroerte gebeurt er ook zoiets. Er kan geen bloed meer door een bloedvat. Doordat het geblokkeerd of vernauwd is. 4.

Als de boom een klein slootje blokkeert, valt er een klein deel van het gebied droog. Maar als de hoofdrivier geblokkeerd is, is het effect veel groter. Er is dan meer schade aan de natuur. 

Zo is het bij een beroerte ook. Hoe groter het gebied dat getroffen is, hoe ernstiger.

 

5.

Het is belangrijk om de blokkade snel weg te halen. Als de droogte niet te lang duurt en het water weer stroomt, kan het natuurgebied zich herstellen.  

Bij een beroerte is dat ook zo: hoe sneller de behandeling, hoe groter de kans dat iemand herstelt.

6.

Mevrouw Yildirim kreeg snel een behandeling. De toevoer van bloed en zuurstof naar haar hersenen werkt weer goed. Ze kan nu herstellen van de beroerte.

Getekend door
Femke van der Wijk