Terug

Antibioticaprofylaxe Een paraplu bij je hebben

Meer informatie
Als je last hebt van een infectie door bacteriën, kunnen antibiotica helpen. Antibiotica zijn medicijnen die de bacteriën bestrijden. Je krijgt ze op het moment dat je last hebt van die infectie. Daarnaast kunnen antibiotica bacteriële infecties helpen voorkomen. Dit heet antibioticaprofylaxe. Antibioticaprofylaxe wordt vaak gegeven aan mensen die vaak bacteriële infecties hebben of meer risico lopen om een ernstige infectieziekte door bacteriën te krijgen. Bijvoorbeeld omdat hun afweersysteem niet goed werkt of omdat zij een risicovolle operatie ondergaan.
1.

Joan heeft een afweerstoornis. Hierdoor heeft ze vaak infecties door bacteriën en wordt ze ziek. Ze krijgt dan via een infuus antibiotica: medicijnen die zorgen dat de infectie overgaat. Elke keer moet ze hiervoor dagen in het ziekenhuis blijven. 

2.

Nu heeft Joan alweer een bacteriële infectie. Omdat ze zo vaak naar het ziekenhuis moet, stelt de dokter voor dat ze andere antibiotica krijgt. Pillen die helpen voorkómen dat ze bacteriële infecties krijgt. Dit heet antibioticaprofylaxe.

3.

De dokter legt uit hoe antibioticaprofylaxe werkt. De bacteriële infecties kun je zien als regenbuien die Joan elke keer weer over zich heen krijgt. Ze regent helemaal nat en wordt ziek.

4.

Antibioticaprofylaxe is als een paraplu die ze altijd bij zich heeft.

5.

Als er een regenbui komt, dan blijft ze toch droog. Zo zijn de medicijnen ook een bescherming. Ze helpen bacteriële infecties te voorkomen.

6.

Joan gebruikt de antibioticaprofylaxe nu een tijdje en ze heeft veel minder infecties. Ze is blij dat ze niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeft.

Getekend door
Timon Vader