Meer informatie
Zenuwpijn is een branderige, tintelende en prikkende pijn. Het kan over het hele lichaam voorkomen. De pijnlijke plek kan dik, rood, en warm of juist koud worden. En erg gevoelig bij aanraken. Als mensen met zenuwpijn het lichaamsdeel veel minder gebruiken, kan het minder goed gaan functioneren. Meestal ontstaat zenuwpijn na een (lichte) beschadiging van het zenuwstelsel – door stoten of kneuzen bijvoorbeeld. Zenuwpijn komt bijvoorbeeld voor bij gordelroos, aangezichtspijn of hernia in de rug. De behandeling is vaak een combinatie van pijnstillers, verdoven van de zenuw, fysiotherapie, psychologische begeleiding en revalidatie.
1.

Carolien is 12 jaar, ze speelt graag hockey. Tijdens een wedstrijd verzwikte ze haar enkel. Het deed even pijn, maar ze kon wel doorspelen. 

Maar de volgende dag begon haar enkel zeer te doen. Hij werd ook dik. Na onderzoek in het ziekenhuis zei de dokter dat het met rust over zou moeten gaan.

2.

Maar het werd erger. Het is nu een paar maanden later en Carolien heeft erge pijn in haar enkel en voet. Ze kan niet meer goed lopen en gebruikt soms een rolstoel. De huid is ook dunner geworden en heel gevoelig: zelfs aanraken doet pijn.

Ze heeft een vorm van zenuwpijn. 

3.

De zenuwen in Caroliens enkel en voet werken niet meer goed en reageren hierdoor anders.  

De pijn en overgevoeligheid van de zenuwen in Caroliens enkel kan je vergelijken met een auto-alarm. Als dat te scherp staat afgesteld, gaat het heel snel en vaak af.

4.

De zenuwpijn gaat niet zomaar over. Maar Carolien krijgt hulp van een fysiotherapeut, psycholoog, en artsen. Zo leert ze met haar zenuwpijn omgaan.

Getekend door
Tonke Koppelaar