Meer informatie
Door je hele lichaam lopen zenuwen. Als zenuwen beschadigen of anders gaan werken kan dat pijn geven. Zenuwpijn kan tintelend, prikkelend of branderig pijn zijn, soms met heftige pijnscheuten. Niet de huid, spieren of botten geven de pijn, maar het zenuwstelsel. Zenuwpijn kan ontstaan als een zenuw ontstoken is, klem zit of beschadigd is door een ongeluk of na een operatie. Dit komt het meest voor. Andere oorzaken zijn ziekte, bloeding of giftige stoffen zoals alcohol of chemokuur. Gewone pijnstillers helpen vaak niet bij zenuwpijn. Andere medicijnen kunnen soms helpen, maar dat is niet zeker, en het duurt vaak lang voordat ze werken. Daarom krijgen mensen vaak fysiotherapie en psychologische begeleiding. Een enkele keer is een operatie nodig.
1.

Het is alweer een tijd geleden dan Amber viel bij het skeeleren. Maar nog steeds heeft ze heftige pijn in haar nek en schouder. Zelfs een lichte aanraking van de huid in dat gebied doet ontzettend pijn.

2.

Zij krijgt regelmatig heftige pijnscheuten en dan weer een tintelend gevoel in haar huid, ook als ze stil zit of ligt.

Amber heeft zenuwpijn. Het komt doordat zenuwen in haar nek en schouder beschadigd zijn bij de val.

3.

De zenuwen van Amber zijn overgevoelig geworden. Je kan haar pijn vergelijken met een muziekinstallatie waarbij de volumeregelaar heel gevoelig is afgesteld. De wijzer staat steeds in het rood! Ook als de muziek in werkelijkheid maar zacht staat.

4.

Bij de muziekinstallatie moet het volume daarom af en toe opnieuw worden ingesteld. 

Ook Amber krijgt een behandeling voor de zenuwpijn. Met medicijnen, fysiotherapie en therapie bij de psycholoog.

5.

Zo kan ze leren omgaan met de zenuwpijn. Het gaat niet over, maar wordt gelukkig wel minder.

Getekend door
Tonke Koppelaar