Terug

Sikkelcelcrisis Beekje geblokkeerd

Meer informatie
Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedziekte. Hierbij heeft een deel van de rode bloedcellen de vorm van een halve maan of sikkel. Vandaar de naam sikkelcel. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof, maar sikkelcellen kunnen dit minder goed. Ook klonteren ze sneller en leven ze korter. Bij een sikkelcelcrisis blokkeert een klontje sikkelcellen één of meerdere bloedvaten. Als hierdoor het bloed niet meer kan doorstromen, geeft dit klachten als pijn en zwelling, of kortademigheid. De belangrijkste behandelingen zijn veel vocht, goede pijnmedicatie, extra zuurstof en antibiotica om infecties te voorkomen. Sikkelcelziekte komt vooral voor bij mensen afkomstig uit of met voorouders uit Suriname, de Nederlandse Antillen, Afrika, Turkije en Marokko, het Midden-Oosten en zuidoost Azië.
1.

Aziz heeft sikkelcelziekte, een ziekte van het bloed. Soms geeft dat klachten.

Nu heeft Aziz al een paar dagen keelpijn, waardoor hij niet wil drinken. Plotseling doen zijn handen erg zeer. Hij heeft een sikkelcelcrise.

2.

Bij sikkelcelziekte hebben sommige rode bloedcellen de vorm van een sikkel of een half maantje. In plaats van een ronde vorm.

Sikkelcellen klonteren makkelijker samen. Als zo’n klontje een een bloedvat blokkeert, geeft dit erge pijn of andere klachten. Dit noemen we een sikkelcelcrisis.

3.

Je kunt zo’n verstopping door sikkelcellen vergelijken met een stromend beekje dat geblokkeerd is. Het water kan dan niet goed verder stromen.  

4.

Gelukkig kan de blokkade opgelost worden met veel water. Er komt een team van mensen om extra water in het beekje te laten lopen.

5.

Ook bij Aziz kunnen ze de blokkade oplossen met vocht. Hij moet extra veel drinken. Als het dan nog niet overgaat, krijgt hij in het ziekenhuis vocht via een infuus. 

Zo raakt de blokkade los, waardoor alles weer goed door kan stromen. En de klachten minder worden.

6.

De sikkelcelcrisis is over en Aziz is opgeknapt. Hij probeert goed te blijven drinken.

Getekend door
Tonke Koppelaar