Terug

Bloedstolling Reparatie van de glijbaan

Meer informatie
Ons bloed stroomt door ons lichaam via de bloedvaten. Als de wand van zo’n bloedvat kapot gaat, kan het bloed eruit lopen. Zoals bij een wond van de huid. Om de bloeding te stoppen en het bloedvat te repareren begint de bloedstolling. Dit is een ingewikkeld proces waar veel cellen en stoffen bij betrokken zijn. Het begint met de bloedplaatjes die klonteren op de plek van de wond, en later een korst vormen.
1.

Tijdens een ritje op de fiets valt mijnheer De Wit. Hij bezeert zijn knie.

2.

Omdat de huid geschaafd is, zijn er bloedvaatjes kapot gegaan. Hierdoor komt er bloed uit de wond.

3.

Je kunt een bloedvat vergelijken met een waterglijbaan. Als daar een gat in komt, loopt het water eruit. En de mensen in de glijbaan ook. Dat moet dus snel gerepareerd worden. 

Bij het bloedvat gebeurt die reparatie door de bloedstolling. 

4.

De reparateurs brengen eerst een hoop autobanden naar naar het gat in de glijbaan. Daardoor stroomt er al veel minder water weg.

Bij bloedstolling klonteren er bloedplaatjes, een soort bloedcellen, rond de wond. Na een paar minuten al wordt het bloeden minder. 

5.

Dan moeten de reparateurs zorgen dat de banden stevig blijven zitten. Hiervoor gebruiken ze cement. 

Ook bij de bloedstolling zorgen verschillende stoffen ervoor dat de bloedplaatjes stevig aan elkaar kleven. Ze vormen zo een korstje dat de wond bedekt.

6.

Onder het korstje kan de huid zich herstellen. Als die hersteld is, valt het korstje er vanzelf af. Intussen leest mijnheer de Wit maar even rustig een tijdschrift.

Getekend door
Tonke Koppelaar