Terug

Astma Een band oppompen

Meer informatie
Bij astma zijn de luchtwegen in je longen steeds een beetje ontstoken. Daardoor raken ze snel geïrriteerd. Bijvoorbeeld door stoffen waar je allergisch voor bent, door sterke geuren of door het weer. Dat kan astma-aanvallen veroorzaken. De luchtwegen worden dan nauwer, waardoor er minder lucht doorheen kan. Je krijgt het dan benauwd, hebt moeite met ademen, en je ademhaling kan piepen. Astma is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat het niet over gaat. Maar een puffer (inhalator) helpt om de klachten bij een astma-aanval te verminderen en ademen makkelijker te maken.
1.

Ahmed heeft een astma-aanval. Hij heeft moeite met ademen en voelt zich benauwd. Je hoort ook een piep als hij ademt.

2.

De wanden van de luchtwegen zijn ontstoken en opgezwollen. Hierdoor komt er minder lucht door de luchtwegen.

3.

De lucht die Ahmed inademt, komt in zijn longen. Zo krijgt zijn lichaam zuurstof (O2). Maar door de astma-aanval krijgt hij maar weinig lucht.

4.

Ahmed heeft veel moeite met uitademen. Het voelt alsof hij een band wil oppompen terwijl de lucht niet goed door de slang gaat.

5.

Gelukkig heeft hij een puffer. Met een puffer adem je medicijnen in die de luchtwegen wijder maken.

6.

Het werkt: de lucht kan er weer goed door.

7.

Ahmeds longen werken weer normaal. Zijn luchtwegen zijn weer open, en zijn longen krijgen genoeg zuurstof (O2). De benauwdheid, kortademigheid en piepende ademhaling is weg.

8.

Ahmed voelt zich veel beter. De astma-aanval is over!

Getekend door
Merel Barends