Gebruikstips voor zorgprofessionals

Je gebruikt een medifoor tijdens een gesprek met een patiënt of cliënt en eventuele naasten. Als ondersteuning bij je uitleg. Door het samen bekijken en bespreken stimuleer je een gedeeld begrip.


Voor wie?

Mediforen zijn er voor wie baat kan hebben bij een creatieve en toegankelijke uitleg. Denk aan kinderen en hun ouders die uitleg krijgen over gezondheid, ziekte en behandeling. De uitleg is bewust laagdrempelig en houdt rekening met verschillende culturele achtergronden en laaggeletterdheid. Weet je niet zeker of iemand met een medifoor geholpen is? Dan kun je het altijd vragen.

Je medifoor zoeken

Via de zoekfunctie boven en onderaan elke pagina zoek je snel jouw medifoor. Je kunt zoeken op het ziektebeeld, een orgaan, of op de metafoor die gebruikt wordt. Daarnaast kun je zelf browsen via de categorieën. Alle mediforen zijn ingedeeld in 12 categorieën, om het overzichtelijk te houden. Goed om te weten: voor sommige begrippen zijn er verschillende mediforen. Je kunt dan kiezen welke je het meest vindt passen bij de situatie.

Vóórdat je uitlegt

  • Bekijk de medifoor eerst even. Past de gebruikte metafoor bij de mensen die je spreekt? Op basis van leeftijd, maar ook op basis van achtergrond, interesses en kennis – voor zover je dat weet. Is iemand bijvoorbeeld bekend met een luchtfilter? Of weet je dat iemand veel aan sport doet? 
  • Lees kort de verhaallijn met de toelichtende teksten door. Het werkt prettiger als je de medifoor al een beetje kent. Je kunt dan makkelijker samen de medifoor bekijken en je eigen woorden gebruiken. 

Tijdens de uitleg

  • Introduceer de medifoor en leg kort uit dat het om een vergelijking gaat. 
  • Check eventueel bij je patiënt of de ouders of zij de gebruikte metafoor kennen. Bijvoorbeeld als het gaat om specifieke apparaten, zoals een accu of luchtfilter. 
  • Deel je scherm en loop samen stapsgewijs het beeldverhaal door. 
  • Vraag hierna of de patiënt vindt dat je het zo goed hebt uitgelegd, of deze manier van uitleg helpt.  
  • Tot slot kun je een linkje van de website meegeven. Zo kan iemand ook in eigen kring aan familie of vriendjes de uitleg via een medifoor laten zien.