
Meer informatie
Iemand met etalagebenen heeft vaak pijn in zijn benen, vooral tijdens het lopen. Even stilstaan en rusten helpt dan. Bijvoorbeeld voor een etalage!
Je spieren hebben zuurstof nodig, vooral als ze bewegen. Ze krijgen dat via het bloed. Bij etalagebenen zijn de bloedvaten in de benen nauwer geworden door verkalking. Hierdoor komt er minder bloed bij de beenspieren. En dus minder zuurstof. Dat geeft pijn, kramp of een doof gevoel in het been. Etalagebenen ontstaan sneller als je rookt, weinig beweegt, een hoog cholesterol hebt of suikerziekte. Een gezonde leefstijl is dan ook belangrijk.
Looptherapie is een goede behandeling bij etalagebenen. Door veel te lopen maakt het lichaam nieuwe bloedvaten. Hierdoor kan zuurstofrijk bloed om de vernauwing heen toch bij de spieren komen.
Heb je feedback voor ons? Laat het ons weten
1.
Mevrouw Jansen heeft veel last van haar been bij het lopen. Ze blijft daarom maar liever zitten.

2.
De dokter vertelt haar dat ze een etalagebeen heeft. Dat wil zeggen dat de bloedvaten in haar been vernauwd zijn. Het bloed kan niet goed bij haar beenspieren komen en dat geeft pijn.


3.
Mevrouw Jansen doet nu looptherapie. Door veel te lopen kan haar been nieuwe bloedvaten maken. Die leiden het bloed dan om de vernauwing heen.

4.
Zoals vertakkingen bij een boom. Als de tuinman een dikke tak snoeit, groeien er meer nieuwe takken en bladeren.
5.
Na een paar maanden looptherapie merkt mevrouw Jansen dat ze geen pijn meer heeft in haar been. Ze eet gezonder en is gestopt met roken.

Getekend door
Femme ter Haar