Terug

Vaccinatie Beschermende airbag

Meer informatie
Van sommige infectieziekten kun je flink ziek worden. Een vaccinatie of inenting kan je daartegen beschermen. De meeste mensen in Nederland zijn bijvoorbeeld ingeënt tegen de bof, mazelen, kinkhoest en rodehond. En de laatste paar jaar ook tegen het coronavirus. Een vaccin zorgt dat je lichaam een afweer opbouwt tegen een bepaalde ziekte. Normaal maakt je lichaam die afweer pas aan als je de ziekte hebt gehad. Door de vaccinatie heb je die afweer al, en word je niet of veel minder ziek als je in aanraking komt met de ziekte. Sommige vaccins blijven je levenslang beschermen en andere werken na een tijd minder goed. Dan moet je je na een paar maanden of jaren opnieuw laten vaccineren. Vaccins geven soms bijwerkingen als lichte koorts of spierpijn. Ernstige bijwerkingen komen bijna nooit voor.
1.

Jan wordt geroepen door zijn vader. Hij krijgt vandaag een vaccinatie tegen een aantal ziekten. 

Maar Jan blijft liever thuis. Hij ziet op tegen de prik. Hij zegt: ‘Volgens mij heb ik die prik niet nodig, ik ben toch niet ziek’.

2.

Zijn vader vertelt dat de vaccinatie hem juist beschermt tegen ziek worden. Je kunt het zien als de airbag in een auto. Hopelijk heb je hem nooit nodig, maar het is slim om zo’n airbag te hebben.

3.

Stel dat je een botsing hebt met de auto. Dan beschermt de airbag je tegen ernstige lichamelijke schade. 

Zo helpt een vaccinatie je lichaam beschermen tegen ernstige infecties door bepaalde bacteriën of virussen.

4.

Jan snapt het en stapt in de auto. De prik is snel gezet, en hij kan thuis weer lekker verder met zijn game.

Getekend door
Merel Barends