Terug

Urineretentie Op de rem

Meer informatie
Je blaas verzamelt urine (plas) uit de nieren zodat je dit uit kunt plassen. Bij urineretentie blijft de urine in de blaas zitten. Iemand kan dan niet meer plassen, of alleen maar kleine beetjes. Er is vaak aandrang om te plassen, maar het komt moeilijk op gang. Doordat de blaas ‘overloopt’, kan iemand ongewild beetjes plas verliezen. En last hebben van een slappe urinestraal, nadruppelen of zelfs een opgezette onderbuik. Mannen hebben vaker urineretentie dan vrouwen. Door een vergrote prostaat bijvoorbeeld, problemen met de urinewegen, medicijnen of problemen met de zenuwen. Vrouwen kunnen urineretentie krijgen na een bevalling. Om de blaas te legen, krijgt iemand met urineretentie eerst een blaaskatheter, een dun buisje. Daarna hangt de behandeling af van de oorzaak.
1.

Mijnheer Thijsen heeft ineens moeite met plassen. Sinds vannacht heeft hij buikpijn en steeds aandrang om te plassen. Maar hij kan maar een paar druppels uitplassen. Hij heeft urineretentie.

2.

Bij urineretentie komt er geen (sterke) urinestraal uit de plasbuis. Ook niet bij hard persen. Alsof je heel veel moeite doet om vooruit te komen met de fiets.

3.

Zo voelt de urineretentie. Voor mijnheer Thijsen is het alsof hij probeert door te trappen, terwijl tegelijkertijd hard in de remmen wordt geknepen. Hij komt dus niet vooruit!

4.

De huisarts onderzoekt hem, en het blijkt een blaasontsteking te zijn. Hier krijgt hij antibiotica voor. En met behulp van een dun buisje (blaaskatheter) wordt zijn overvolle blaas geleegd.

5.

Opgelucht en opgeknapt stapt mijnheer Thijsen later weer op de fiets. Die trapt prima door, zonder de rem erop.

6.

Het plassen gaat ook weer gemakkelijk!

Getekend door
Max Philippi