Terug

Trombose Verkeersopstopping

Meer informatie
Bloed stroomt door je bloedvaten. Als een bloedvat beschadigt, stolt het bloed. Zo krijg je bijvoorbeeld een korstje op een wondje. Maar soms stolt bloed aan de binnenkant van een bloedvat, waardoor een bloedpropje het bloedvat blokkeert. En het bloed niet kan doorstromen. Dan heb je trombose. Trombose kan op allerlei plekken in je lichaam voorkomen. In een been, maar ook in het hart of de hersenen. Oudere mensen hebben meer risico om trombose te krijgen, maar ook jonge en sportieve mensen kunnen het krijgen. De kans wordt groter bij roken, lang stilzitten of liggen of bij gebruik van de pil. Of als iemand zwanger is of een stollingsziekte heeft. Omdat trombose gevaarlijk kan zijn, moet het snel behandeld worden. Met medicijnen, steunkousen en soms een operatie.
1.

Mevrouw Bulut danst al haar hele leven. Dat ging altijd goed, ze had nergens last van. Maar nu heeft ze trombose in haar been. Normaal stroomde het bloed in haar bloedvaten goed door. Als een weg waarop de auto’s gemakkelijk doorrijden.

2.

Maar nu blokkeert een stolsel een bloedvat in haar been. Het bloed kan er niet meer door. Net als een kettingbotsing op de weg, waardoor het verkeer niet meer kan doorrijden.

3.

Na een paar minuten dansen heeft ze een pijnlijke en dikke kuit. Door de blokkade krijgen haar spieren minder zuurstof. Dat geeft pijn.

4.

Mevrouw Bulut krijgt medicijnen van de dokter, bloedverdunners, waardoor het bloedstolsel oplost. Als dat niet lukt, wordt het stolsel via een operatie weggehaald.

5.

De medicijnen hebben goed geholpen. Na een paar maanden kan mevrouw Bulut weer zonder pijn dansen.

Getekend door
Max Philippi