Terug

Traag werkende schildklier Accu bijna leeg

Meer informatie
De schildklier is een klier in je hals die hormonen maakt. Deze schildklierhormonen doen erg veel. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor een goede groei en ontwikkeling, en ze hebben invloed op de stofwisseling. Zo regelt de schildklier je eetlust, de opname en verbranding van voedingsstoffen, beweeglijkheid van de darm, je lichaamstemperatuur, hartslag, bloeddruk, concentratie- en energieniveau. Soms werkt de schildklier traag. Er worden dan te weinig schildklierhormonen gemaakt. Een langzaam werkende schildklier noemen we ook wel hypothyreoïdie. Je kunt dan klachten krijgen als: het koud hebben, aankomen in gewicht, moe zijn, verstopping van de darmen (obstipatie), dikke oogleden. Medicijnen met schildklierhormoon helpen de klachten verminderen.
1.

Mevrouw Cheng voelt zich niet goed de laatste tijd. Ze voelt zich vaak moe en koud. Ze merkt ook dat ze wat dikker is geworden. De dokter zegt dat het komt door haar schildklier, die werkt te langzaam.

2.

De schildklier is een orgaan in je hals dat zorgt voor het maken van schildklierhormonen. Deze hormonen regelen dat je lichaam de juiste temperatuur heeft en de stofwisseling goed gaat. Je voelt je meestal prettig, energiek, en scherp. 

Doordat de schildklier bij mevrouw Cheng traag werkt, maakt hij te weinig hormonen aan.

3.

Je kunt de schildklier vergelijken met een accu. Een accu levert energie, de schildklier levert hormonen. Als de accu goed werkt, komt er genoeg energie vrij. 

4.

Maar als de accu te langzaam werkt, komt er te weinig energie vrij. In het lichaam zorgt het tekort aan hormonen voor klachten, zoals bij mevrouw Cheng.

5.

Voor haar langzaam werkende schildklier krijgt mevrouw Cheng medicijnen met extra schildklierhormoon. Ze voelt zich hierna een stuk beter.

Getekend door
Katja Fred