Terug

Toevallige vondst bij onderzoek Vergrootglas

Meer informatie
Er is steeds meer mogelijk als het gaat om medisch onderzoek. Denk aan beeldvormend onderzoek zoals een MRI of CT-scan, of erfelijkheids- en DNA-onderzoek. Ook de apparatuur wordt gevoeliger en nauwkeuriger. Hierdoor ontdekken artsen meer afwijkingen en ziekten per toeval. Dit noemen we toevalsbevindingen. Zo’n toevalsbevinding is nuttig als het iets ernstigs blijkt te zijn. Maar vaak is het niet ernstig en leidt het tot extra onnodige medische onderzoeken en behandelingen.
1.

Mevrouw De Boer heeft veel last van haar buik. Ze is al bij de dokter geweest voor lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Maar er is geen oorzaak gevonden.

2.

Nu gaat ze naar het ziekenhuis voor beeldvormend onderzoek. Er wordt een scan gemaakt van de binnenkant van haar buik.

3.

De scan geeft een beeld van de darmen en andere organen van mevrouw De Boer. Zo kan de dokter de oorzaak van de buikklacht zoeken.

Als een boswachter die speurt naar een bijzondere mier met een vergrootglas.

4.

Door het vergrootglas ziet de boswachter heel veel. Verschillende plantjes en beestjes. De bijzondere mier vindt hij niet, maar wel een ander insect dat hij niet verwacht had. 

Dit noemen we een toevalsbevinding.

5.

Soms kan een dokter bij een onderzoek iets anders ontdekken, wat niets met de klachten te maken heeft.

Bij Mevrouw De Boer vonden ze de oorzaak van haar buikklachten niet. Wel een klein plekje dat niet ernstig is, maar wat ze in de gaten kan houden.

Getekend door
Timon Vader