Terug

Taaislijmziekte Dichte deur

Meer informatie
In ons lichaam wordt op verschillende plekken slijm aangemaakt. In de luchtwegen en darmen bijvoorbeeld. Bij taaislijmziekte (ook wel ‘cystische fibrose’) gaat dit niet goed. Het slijm wordt niet dun en vloeibaar genoeg omdat er niet genoeg water bij komt. Water wordt aangetrokken door zout. Maar bij taaislijmziekte werkt de afgifte van zout door de cellen niet goed. Hierdoor blijft het slijm taai. Taaislijmziekte is een aangeboren ziekte en is niet te genezen.
1.

Matthias heeft taaislijmziekte en voelt zich vaak niet goed. Hij vraagt zich af hoe dat komt. Als hij de dokter spreekt, legt die het uit.

2.

Taaislijmziekte is aangeboren. Het komt door een afwijking in de genetische code. Hierdoor is het lichaam iets anders gebouwd. Bij de ziekte van Matthias gaat het om een deurtje in de cellen van zijn lichaam.

3.

Normaal zou het deurtje open moeten gaan. Maar bij Matthias wordt het niet goed aangelegd. De deur kan niet open voor zout.

4.

Normaal moet zout vanuit de cel naar buiten kunnen. Omdat het zout water aantrekt, en zo gezond slijm maakt. Maar bij Matthias blijft het in de cellen, en wordt het slijm taai. Dit geeft veel klachten, vooral in de luchtwegen en darmen.

5.

Verschillende medicijnen kunnen helpen om het slijm toch vloeibaarder te maken. Matthias gebruikt een vernevelapparaat. Dit maakt het slijm in zijn longen dunner.

6.

Hierdoor voelt hij zich tijdelijk beter en kan hij weer een potje pingpong spelen.

Getekend door
Max Philippi