Terug

Stamceltherapie Nieuwe zaadjes planten

Meer informatie
Ons lichaam bestaat uit cellen. Ontzettend veel cellen, die je kunt onderverdelen in ongeveer 220 celtypes. Zoals hartspiercellen, huidcellen of botcellen. Elk celtype heeft zo zijn eigen functie. Stamcellen zijn cellen die nog geen specifieke functie hebben. Ze kunnen nieuwe cellen voortbrengen en zich ontwikkelen tot elk ander celtype. Bloedstamcellen maken bijvoorbeeld alle cellen in je bloed. Dankzij de stamcellen van gezonde personen kunnen sommige ziekten worden genezen, zoals kanker, bloedziekten of afweerstoornissen. Iemand die ziek is krijgt dan stamcellen van een donor, die precies bij hem past. Dit noemen we een stamceltransplantatie.
1.

Lonneke is hard aan het leren voor een examen. Maar ze is de laatste tijd ontzettend moe. Ze heeft snel een afspraak bij de dokter gemaakt.

2.

Na het onderzoeken van haar bloed stuurt de dokter haar door naar de oncoloog (kankerspecialist) in het ziekenhuis. Daar hoort Lonneke dat zij een zeldzame vorm van bloedkanker heeft die niet goed op chemokuur of bestraling reageert. 

De enige optie voor behandeling is met stamceltherapie.

3.

Eerst worden met chemokuur en bestraling zoveel mogelijk  kankercellen en gezonde bloedcellen verwijderd. 

Je kunt dit vergelijken met een tuin waarin de planten steeds ziek worden. Eerst moeten alle zieke planten weggehaald worden.

4.

Daarna krijgt Lonneke stamcellen van een donor, die nieuwe gezonde bloedcellen aanmaken. 

Net als nieuwe zaadjes die in de tuin worden geplant, kunnen ze verder groeien en hun werk doen.

5.

De behandeling slaat aan. De nieuwe zaadjes groeien uit tot gezonde planten. 

6.

Ook Lonneke knapt langzaam op. Haar bloed is weer gezond. Na een tijdje kan ze weer verder met haar studie.

Getekend door
Timon Vader