Terug

Nierfalen Koffiezetapparaat

Meer informatie
Onze nieren doen erg veel voor ons lichaam. We hebben twee nieren, die links en rechts achter in de buik zitten. Hun belangrijkste werk is afvalstoffen en vocht uit je lichaam afvoeren. Ze filteren het bloed en zorgen dat je de stoffen die je niet meer nodig hebt uitplast. Ook helpen de nieren bijvoorbeeld de bloeddruk op peil houden. Bij nierfalen werken de nieren niet goed. Dan kan het zijn dat je minder plast en er afvalstoffen in je lichaam blijven. Of dat je te veel plast, waardoor er belangrijke stoffen zoals eiwitten en vitaminen verloren gaan. Nierfalen kan verschillende oorzaken hebben. Een behandeling bestaat uit medicijnen, dialyse of een operatie.
1.

Mevrouw Martina drinkt graag een lekker kopje filterkoffie. 

Haar nieren filteren ook. Dat gaat ongeveer net zoals bij het maken van filterkoffie.

2.

Dankzij het papieren koffiefilter blijft de koffiedrab als afval achter. En komt er goede en lekkere koffie in de beker.

3.

Zo filteren de twee nieren ook: ze zorgen dat we afvalstoffen uitplassen, en dat goede stoffen in ons lichaam blijven.

Als de koffie klaar is, gooit mevrouw Martina de koffiedrab weg.

4.

Maar het filteren gaat niet altijd goed. Als nieren niet goed werken, noemen we dat ‘nierfalen’. Zo kan het filter te veel afvalstoffen doorlaten (links). Of juist geen vocht doorlaten (rechts).

5.

Mevrouw Martina heeft last van nierfalen. Haar nieren filteren niet goed, en er blijven te veel stoffen in haar lichaam. Ook het ‘afval’.   

Net als wanneer het koffiefilter niet goed werkt; de koffie is dan niet te drinken.

6.

Mevrouw Martina voelt zich ook ineens moe, ze heeft buikpijn en helemaal geen zin om te eten. Dit komt door het nierfalen. Ze krijgt ook last van dikke benen doordat ze vocht vasthouden.

7.

Van de dokter krijgt mevrouw Martina pillen om de klachten te verhelpen. 

De behandeling bij nierfalen hangt af van hoe erg het is, en waar het door komt. Als medicijnen niet helpen, is behandeling in het ziekenhuis nodig.

8.

Gelukkig werken de medicijnen. Mevrouw Martina voelt zich beter en geniet van een lekker kopje koffie.

Getekend door
Merel Barends