Terug

Liesbreuk Bult van de binnenband

Meer informatie
De buikwand houdt het buikvlies en de inhoud van onze buik goed bij elkaar. Maar bij een zwakke plek in de buikwand kan er een bult in de lies ontstaan. Dat gebeurt bij een liesbreuk. In de liesbreuk kan ook wat buikinhoud (vetweefsel of darm) zitten. Een liesbreuk geeft vaak een zeurend en trekkend gevoel. Een beklemde liesbreuk is erg pijnlijk en moet meestal direct geopereerd worden. Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf en wordt meestal langzaam groter. Een operatie is dan de enige behandeling.
1.

Amir is een jongetje van 6 jaar. Al sinds zijn geboorte heeft hij af en toe een bult in zijn lies. Vooral als hij veel kracht zet, of hard moet huilen of lachen. Er komt dan druk op te staan.

De laatste tijd is de bult er steeds. Hij is ook groter en pijnlijk.

2.

De dokter onderzoekt Amir, en vertelt dat de bult een liesbreuk is. Het is een zwakke plek in de buikwand, waardoor een bult ontstaat.

3.

Je kunt de liesbreuk vergelijken met een fietsband. De binnenband puilt uit als een bult tussen de buitenband en de velg. Gelukkig kan dat gerepareerd worden.

4.

De binnenband wordt terug op zijn plek geduwd, en de zwakke plek tussen de buitenband en velg steviger gemaakt. Zo kan er geen bult meer ontstaan.

Bij Amir wordt de liesbreuk geopereerd in het ziekenhuis. De zwakke plek in de buikwand wordt steviger gemaakt.

5.

Amir’s operatie is geslaagd. Hij voelt zich prima. Het bultje in de lies en de pijn zijn verdwenen.

Getekend door
Timon Vader