Terug

Leukemie Woekerplant

Meer informatie
In ons lichaam vernieuwen cellen zich steeds, door zich te delen bijvoorbeeld. Bij kanker kunnen de cellen niet meer stoppen met delen. Waardoor ze soms in omliggende weefsels groeien, andere cellen of organen verdringen of uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Er zijn veel verschillende soorten kanker. En het kan op allerlei plekken in het lichaam voorkomen, zowel in organen, bloed als lymfeklieren. Leukemie is een vorm van kanker in het bloed. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij kanker. Zoals een chemokuur, bestraling, hormoonbehandeling of een operatie. Zodat kankercellen weggehaald worden of kapot gaan. Er zijn ook behandelingen die zich richten op herstel vanuit het lichaam zelf. Welke behandelingen iemand krijgt, is afhankelijk van het soort kanker, waar het in het lichaam zit en hoe vergevorderd de ziekte is.
1.

Beate, een meisje van 6 jaar, ziet er de laatste tijd niet goed uit. Ze is bleek en moe, en is afgevallen. Ze krijgt ook ineens blauwe plekjes. De huisarts stuurt haar door naar het ziekenhuis, waar ze haar bloed controleren.

2.

Het blijkt dat Beate leukemie heeft: kanker in het bloed. Bepaalde cellen in haar bloed delen zich te snel en te veel. Hierdoor verdringen ze de andere gezonde bloedcellen. 

Dit zou je kunnen vergelijken met een moestuin, waar ineens heel veel gras gaat groeien. Hierdoor overwoekert het de andere planten en groenten. Die kunnen niet meer goed groeien.

3.

Om het gras helemaal weg te halen, komen er onkruidverdelgers. 

Ook Beate krijgt een behandeling met chemokuren om de snel delende kankercellen weg te halen.

4.

De sterke verdelger maakt al het gras dood, maar ook sommige andere planten. Gelukkig kunnen hierna de goede planten en groenten weer teruggroeien.

5.

Bij Beate zijn na de zware behandeling alle kankercellen uit haar bloed weg. Ze krijgt nieuwe, gezonde cellen in haar bloed. Deze groeien weer door tot normale cellen.

Ze is genezen en kan rustig herstellen.

Getekend door
Femke van der Wijk