Terug

Hartritmestoornis Orkest met dirigent

Meer informatie
Meestal klopt een hart regelmatig. De hartslag kan soms langzamer of sneller zijn, maar heeft een vast ritme. Bij een hartritmestoornis is dat ritme verstoord. Het hart klopt te snel, te langzaam of onregelmatig. Er is dan iets mis met de elektrische prikkel die het hart doet kloppen. Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen. Klachten zijn vaak hartkloppingen of overslaan van het hart, pijn op de borst, duizeligheid en kortademigheid. Een hartritmestoornis kan ontstaan door ouderdom, overbelasting, een aangeboren hartafwijking of alcohol- en drugsgebruik. De behandeling is afhankelijk het type stoornis. Meestal krijgt iemand eerst medicijnen om de hartritmestoornis beter te maken. Als medicijnen niet werken, kan eventueel een pacemaker worden gebruikt.
1.

Marleen heeft een aangeboren hartritmestoornis. Op de lagere school kwam ze erachter, nu zit ze op de middelbare school. 

Dankzij medicijnen bleef haar hart regelmatig kloppen, en had ze weinig last.

2.

Als alles goed gaat, is het hart net een orkest. Waarbij iedereen mooi in de maat speelt.

3.

Maar Marleen heeft de laatste tijd steeds meer last gekregen. Het orkest is het ritme kwijt.

4.

Marleen voelt dat haar hart heftiger, sneller en onregelmatiger in haar keel bonst. Ze wordt er duizelig en benauwd van. Daarnaast slaapt ze slecht. Marleen is overdag vaak te moe om al haar lessen te volgen.

5.

In het ziekenhuis blijkt dat ze een pacemaker kan krijgen. Een apparaatje dat helpt om haar hartritme weer in de maat te krijgen.

6.

De pacemaker is als een dirigent, die het orkest aanwijzingen geeft om goed in de maat te blijven spelen.

7.

De pacemaker werkt goed! Marleen heeft een stuk minder last van haar hartritmestoornis.

Getekend door
Merel Barends