Terug

Gastroparese IJsjesfabriek

Meer informatie
Wat je eet en drinkt, komt in je maag en darmen terecht. Die hebben sterke spieren nodig om de maaginhoud te kunnen verplaatsen. Als die spieren niet goed werken, kun je een gastroparese krijgen. De maag en darmen worden dan niet goed geleegd waardoor je maag vol raakt. Niet alleen met eten, maar ook met maagsappen uit de maag zelf. Je kunt er buikpijn van krijgen, misselijk van worden en van overgeven. Gastroparese kan meerdere oorzaken hebben. Als je sterke pijnstillers, antidepressiva of een chemokuur krijgt bijvoorbeeld. Het komt voor bij sommige ziekten. Het gebeurt ook regelmatig na een operatie dat de spieren van de maag niet goed werken. Een tijdelijke maagsonde helpt dan om de maag toch te legen. Medicijnen kunnen de klachten verminderen.
1.

Mustafa houdt wel van een ijsje. Alleen nu niet. Hij is net geopereerd en voelt zich misselijk. Dat komt doordat hij een gastroparese heeft. 

Daardoor blijft zijn maag te vol. Alsof de ijsjesfabriek niet meer goed werkt. 

2.

Normaal verplaatsen de spieren in zijn maag en darmen het eten naar beneden. Als de lopende band in een ijsjesfabriek. Waar er steeds ijsjes de fabriek verlaten.

3.

Nu werkt de lopende band niet goed. Hij gaat langzamer en stopt. De boel loopt over, omdat er nog steeds ijs wordt aangevuld. 

4.

Dat gebeurde bij Mustafa. De spieren van zijn maag werkten niet meer goed: het eten bleef in zijn maag. Hij werd hierdoor misselijk en moest overgeven.

Gelukkig konden ze hem snel helpen.

5.

In de fabriek wordt het overstromende ijs opgeruimd met een grote stofzuiger.

Mustafa krijgt in het ziekenhuis een maagsonde: een slangetje dat via zijn neus naar zijn maag gaat. Het slangetje leegt de maag, totdat de spieren het zelf weer kunnen.

7.

Na een paar dagen zijn Mustafa’s klachten over. Zijn maagspieren werken weer goed en de inhoud loopt goed door. Hij heeft wel weer zin in een ijsje.

Getekend door
Timon Vader