Terug

Functionele pijn Het software effect

Meer informatie
Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten met (ook) een psychische oorzaak. Als iemand stress ervaart, bijvoorbeeld door ernstige gebeurtenissen, problemen of angsten, kan dit zich uiten in lichamelijke klachten. Van buikpijn en hoofdpijn tot vermoeidheid of zelfs verlamming. Het kan iedereen gebeuren. Maar vooral bij kinderen die zich nog niet zo goed in woorden kunnen uitdrukken komen deze klachten regelmatig voor. Bij de behandeling richten artsen of fysiotherapeuten zich op de medische kant, en psychologen op de psychische kant. Zodat de klachten verminderen en iemand ondanks de klachten zo goed mogelijk kan functioneren. Het is belangrijk dat ook de omgeving – zoals het gezin of de school – bij de behandeling wordt betrokken.
1.

Isabella is 16 jaar. Ze heeft vaak erge buikpijn. Vooral als ze op school is. Hierdoor gaat ze vaak niet naar school.

2.

De dokter onderzoekt Isabella, maar vindt geen lichamelijke verklaring. Zij zegt dat de pijn misschien functioneel is, en een psychische oorzaak heeft. 

Alsof een laptop het even niet doet, en dit door een foutje in de software komt. Niet doordat er iets scheelt aan de hardware van het apparaat. Daar is niets aan te zien.

3.

Dus moet er goed naar de software gekeken worden om het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld door de software een update te geven.

4.

Waarna de laptop het weer prima doet.

5.

Zo krijgt Isabella ook een soort update: een behandeling bij de psycholoog. Na een aantal sessies wordt haar buikpijn al een stuk minder.

6.

Het gaat goed, Isabella durft weer meer. En ze blijft nauwelijks meer thuis van school.

Getekend door
Fransje van de Pavert