Terug

Erfelijke ziekte Receptenboek

Meer informatie
Een genetische aandoening komt door afwijkingen in de genen of chromosomen. Zo’n aandoening kan erfelijk zijn, dus doorgegeven van de ouders aan een kind. Maar het kan ook spontaan ontstaan. Alle menselijke cellen hebben een kern met een vast aantal chromosomen. Eén chromosoom bevat honderden genen, die zijn opgebouwd uit DNA. Dit is de informatie die bepaalt hoe je eruit ziet en hoe je lichaam werkt. Soms merk je niets van een afwijking in een gen of chromosoom. Maar het kan dus ook tot een ziekte of aandoening leiden.
1.

Daisy is zwanger. Ze is in het ziekenhuis geweest voor een controle. Op de echo zag de dokter een kleine afwijking. Het zou een erfelijke ziekte kunnen zijn.

2.

Bij een erfelijke ziekte is er een afwijking in een chromosoom of gen. Doorgegeven door een of beide ouders. Chromosomen en genen bepalen hoe het lichaam werkt en eruit ziet. 

Dit kun je zien als een kookboek met allerlei recepten.

3.

Soms gaat er iets mis in het kookboek. Er is bijvoorbeeld een recept dat niet klopt. Of het is niet meer goed leesbaar. Het is dan lastig om een goede taart te bakken. 

4.

Een afwijkend recept kan zo ook een afwijkend resultaat hebben. De taart komt niet helemaal goed uit de oven.

5.

Bij de baby van Daisy is vervolgonderzoek gedaan. De afwijking is niet ernstig. Daisy zorgt goed voor zichzelf en wacht rustig tot het kind komt.

Getekend door
Femke van der Wijk