Terug

Eczeem Afbrokkelende muur

Meer informatie
Eczeem is een reactie van de huid met huiduitslag. Er zijn verschillende soorten eczeem, maar het gaat vaak om rode schilferige plekken die jeuken. Door krabben, maar ook door kloven in de huid kunnen er makkelijker bacteriën en schadelijke stoffen binnenkomen. Als hierdoor een ontsteking ontstaat, moet dit soms met antibiotica behandeld worden. De eczeem zelf kan behandeld worden met verschillende soorten zalven, lichttherapie of pillen.
1.

Esma is 5 jaar en ze heeft vaak last van eczeem. Haar huid is nu ontstoken geraakt, daarvoor moest ze naar het ziekenhuis. Ze krijgt antibiotica tegen de ontsteking.

2.

Esma’s ouders willen graag weten hoe de plekken op haar arm zijn gekomen. De dokter vertelt wat er bij eczeem met de huid gebeurt.

3.

De huid kun je zien als een bakstenen muurtje. Het cement houdt de bakstenen goed bij elkaar. Maar soms brokkelt dit af en ontstaan er gaten in de muur.

Dat gebeurt ook bij eczeem: er komen kloven in de huid.

4.

Door de kloven wordt de huid droog en kunnen ziekmakers en schadelijke stoffen binnenkomen. Hierdoor kan de huid ontstoken raken.

5.

Het muurtje kan gelukkig gerepareerd worden, zodat het weer stevig is. 

Bij Esma is de ontsteking weg dankzij de antibiotica. Ze krijgt nog een zalf tegen de eczeem.

6.

Esma’s huid is weer genezen. Ze gaat samen met haar ouders naar huis.

Getekend door
Merel Barends