Terug

Conversiestoornis Verbroken verbinding

Meer informatie
Je hersenen regelen met seintjes hoe je lichaam werkt. Maar bij een conversiestoornis komen die seintjes niet goed door. Daardoor doet een deel van je lichaam het tijdelijk niet. Je kunt bijvoorbeeld je arm niet bewegen, of niet praten of horen. Er is dan niet iets mis met dat lichaamsdeel zelf, maar in de verbinding met de hersenen. Een conversiestoornis kan iedereen overkomen. Soms komt het door heel veel stress, of angst of woede die niet verwerkt wordt. Maar vaak is de oorzaak niet duidelijk. Bij de meeste mensen gaat het weer snel over. Soms met hulp van een psycholoog of psychiater.
1.

Brenda kon ineens haar rechterarm en hand niet meer bewegen. Haar arm hangt erbij alsof hij verlamd is.  Ze heeft een conversiestoornis.

2.

Maar met de arm van Brendais niets mis. Er is even geen verbinding meer tussen haar arm en haar hersenen. De seintjes die Brenda’s hersenen geven, komen niet bij haar arm aan. En dus beweegt die niet als zij dat wél wil.

3.

Soms beweegt haar arm tóch. Als Brenda’s broer zomaar een bal naar haar toe gooit, vangt ze die met beide handen. Dat komt doordat die beweging automatisch (in een reflex) gaat.

4.

De dokter legt uit dat de verbinding tijdelijk verbroken is. Met wat hulp kan Brenda zélf de verbinding herstellen. Samen met een psycholoog gaat ze aan de slag.

5.

Het is gelukt om de seintjes vanuit haar hersenen weer goed te laten werken! De verbinding tussen haar hersenen en arm is hersteld.  

Getekend door
Tonke Koppelaar