Terug

Bloedcellen Het beenmerg als bakkerij

Meer informatie
Ons bloed bestaat uit drie soorten bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof. De witte bloedcellen zijn belangrijk bij de afweer. En de bloedplaatjes helpen het bloed stollen bij een wond. Elke bloedcel begint als stamcel, die zich ontwikkelt tot een van de drie soorten bloedcellen. Dit gebeurt in het beenmerg in botten. Soms ontwikkelen bloedcellen zich niet goed of hebben ze een afwijkende vorm. Hierdoor komen er minder goede bloedcellen in de bloedsomloop terecht. Dit kan gevolgen hebben zoals infecties, bloedarmoede, snel blauwe plekken krijgen of een grotere kans op bloedingen.
1.

Er zijn drie soorten bloedcellen in ons bloed. Deze worden gemaakt in het beenmerg van botten. Dit kun je vergelijken met een grote bakkerij.

2.

De bakker maakt van hetzelfde deeg drie verschillende broodjes. 

In het beenmerg zitten stamcellen, die uitgroeien tot drie soorten bloedcellen: rode of witte bloedcellen en bloedplaatjes.

3.

Als de broodjes uit de oven komen, kunnen ze naar de winkel. Maar eerst controleert een inspecteur of ze wel goed gebakken zijn. 

Ook bloedcellen worden gecontroleerd voordat ze van het beenmerg de bloedsomloop ingaan.

4.

Later is er nog een controle. Want soms komen er toch verkeerd gebakken broodjes door. Zo kunnen ze alsnog weggehaald worden.

Ook ons lichaam controleert het bloed op bloedcellen die niet goed gevormd zijn.

5.

Als de controle niet goed werkt kan het zijn dat er verkeerd gebakken broodjes verkocht worden. Die kunnen je ziek maken.

Net als bij afwijkende bloedcellen die niet uit het bloed gehaald worden. Die kunnen zorgen voor bloedarmoede, meer infecties of eerder blauwe plekken en bloedingen.

Maar gelukkig gaat het meestal goed in de bakkerij.

Getekend door
Katja Fred