Terug

Beeldvormend onderzoek Een glimmend mooie auto

Meer informatie
Er zijn verschillende manieren waarop artsen het lichaam kunnen onderzoeken. Met beeldapparatuur maken zij bijvoorbeeld een echo, röntgenfoto of CT-scan. Hiermee krijgt een arts een beeld van de binnenkant van het lichaam. Deze beeldvormende onderzoeken laten veel zien, maar niet alles. Zo zegt zo’n beeld niet altijd iets over hoe een orgaan werkt. Soms kan een slecht werkend orgaan op een beeldvormend onderzoek er goed uitzien. Eventuele aandoeningen kunnen dan met andere aanvullende onderzoeken vastgesteld worden.
1.

Kim en Marjan verwachten een kindje. Ze vinden het behoorlijk spannend.

2.

Ze gaan naar de verloskundige om een echo te laten maken. Dit is een onderzoek dat een beeld geeft van de binnenkant van het lichaam. De verloskundige beoordeelt zo hoe het met het kindje gaat. Op het scherm kunnen Kim en Marjan gelijk meekijken.

3.

De verloskundige legt uit dat de echo veel, maar niet alles laat zien. 

Het is als een foto waarop je twee auto’s ziet. De een ziet er aan de buitenkant goed uit, de ander een stuk minder. Met die foto kun je niet onder de motorkap kijken. Maar het beeld helpt wél om in te schatten of de auto’s goed rijden.

4.

Een auto die er aan de buitenkant goed uitziet, rijdt meestal ook goed. Een auto die krassen en deuken heeft, rijdt waarschijnlijk minder goed. Die kun je dan verder onderzoeken. 

Maar, ook bij een goed uitziende auto is er altijd een kleine kans dat iets niet goed werkt. Net als bij medisch onderzoek met beeld.

5.

Op de echo ziet alles er gelukkig goed uit, laat de verloskundige weten. Kim en Marjan zijn blij, en een paar maanden later krijgen ze een gezond kindje.

Getekend door
KATJA FRED
Getekend door
Katja Fred