Terug

Apneu Het raam dicht

Meer informatie
Als je slaapt, adem je vanzelf door. Maar bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdens de slaap, soms meerdere keren per uur. Dit komt doordat de spieren in de keel en tong verslappen en de bovenste luchtwegen zo afgesloten worden. We noemen dit ook wel OSAS (obstructief slaapapneusyndroom). Het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, en wordt wakker. Doordat de slaap steeds onderbroken wordt, kan apneu leiden tot slaaptekort, ochtendhoofdpijn, vermoeidheid en concentratietekort. De kans op deze vorm van slaapapneu is groter bij mensen met een smalle kaak en luchtwegen, en bij mensen met overgewicht, bij roken en alcoholgebruik. Er zijn verschillende apparaten die mensen met apneu kunnen helpen. Een beugel, of een CPAP-apparaat, als de apneu wat erger is. Dit apparaat blaast lucht de keelholte in, zodat de luchtwegen niet meer kunnen blokkeren.
1.

Meneer De Groot is al maanden erg moe, en hij heeft ‘s ochtends steeds hoofdpijn. Hij kan zich niet goed meer concentreren en valt soms in slaap tijdens zijn werk. 

Na onderzoek bij de dokter blijkt dat meneer De Groot slaapapneu heeft.

2.

Door slaapapneu heeft meneer De Groot geen goede nachtrust meer. 

Normaal stroomt bij de ademhaling zuurstofrijke lucht via de neus, mond en keel naar de longen tijdens het slapen. Als een open raam waardoor frisse lucht komt.

3.

Maar bij slaapapneu is het alsof het raam steeds vanzelf dicht valt.  

Doordat de spieren in de mond en keel verslappen, wordt de luchtweg afgesloten. Er komt even geen zuurstof binnen! Dit onderbreekt de ademhaling én de slaap.

4.

Meneer De Groot krijgt een hulpmiddel. Een CPAP-masker dat zorgt dat luchtwegen open blijven en zijn lichaam genoeg zuurstof krijgt.

Het is even wennen, maar dan slaapt hij de hele nacht door. Na een paar maanden voelt hij zich weer helemaal fit.

Getekend door
Femke van der Wijk