Terug

Aneurysma Een bult in je fietsband

Meer informatie
In ons lijf lopen allerlei bloedvaten waar het bloed doorheen stroomt. Slagaders zijn grote bloedvaten. Soms zit er in een slagader een zwakke plek, waar de vaatwand uitgerekt en dunner is. Hierdoor kan er een uitpuiling ontstaan of het bloedvat wijder worden. Dat noemen we een aneurysma of slagaderbreuk. Een aneurysma kan groter worden, en zelfs scheuren waardoor er een bloeding ontstaat. Dan is er een operatie nodig. Een aneurysma is vaak het gevolg van slagaderverkalking. Dit komt vaker voor bij mensen met een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of suikerziekte. Soms ontstaat het na een infectie. Meestal merkt iemand niets van het ontstaan van een aneurysma, of zijn er alleen lichte klachten. Dan wordt het bijvoorbeeld per toeval ontdekt tijdens een scan.
1.

Mijnheer Kok heeft al een paar dagen vage pijn in zijn rug en buik. Hij vindt het vreemd, en gaat ermee naar de dokter.

2.

In het ziekenhuis hoort mijnheer Kok van de dokter dat hij een aneurysma heeft. Een uitpuiling in de buikslagader. 

De wand van een slagader heeft meerdere laagjes. Net als een fietsband die een binnenband en een buitenband heeft. Bij een aneurysma zit er in de buitenste laag een zwakke plek.

3.

Het bloed dat door de slagader stroomt, geeft druk op de zwakke plek. Alsof je steeds een fietsband aan het oppompen bent.

4.

Wordt de druk te hoog, dan kan de binnenste laag door de zwakke plek heenkomen. Zo ontstaat de uitpuiling.

5.

De uitpuiling gaat niet vanzelf weer weg. Bij een fiets zou je de band repareren. Mijnheer Kok krijgt een operatie aan de slagader. Dit hoeft niet bij iedereen, maar alleen als de uitstulping te groot is geworden.

6.

Na de operatie is de pijn weg. Mijnheer Kok kan weer een balletje slaan op de golfbaan!

Getekend door
Max Philippi