Terug

Alzheimer Boekenkast met herinneringen

Meer informatie
Dementie is een aandoening van de hersenen, met geheugenverlies als belangrijk kenmerk. Er zijn verschillende soorten dementie, maar de ziekte van Alzheimer komt het meeste voor. Alzheimer begint vaak met geheugenproblemen. Daarna verliest iemand vaardigheden, ruimtelijk inzicht en besef van tijd. Nieuwe informatie wordt steeds moeilijker onthouden. Uiteindelijk wordt iemand afhankelijk van anderen. Men vermoedt dat alzheimer ontstaat doordat in de hersenen zenuwcellen en de verbindingen ertussen kapot gaan. Er is nog geen behandeling, alzheimer gaat niet over.
1.

Mevrouw Van Heuvel is de laatste tijd erg vergeetachtig. Ook staart ze voor zich uit en reageert niet als je haar begroet. Fatima, haar buurvrouw, vindt haar een keer in nachthemd op straat. Mevrouw Van Heuvel reageert verward.

2.

Ze blijkt een vorm van dementie te hebben: de ziekte van Alzheimer. De ziekte heeft veel effect op het geheugen. 

Het geheugen kun je zien als een soort bibliotheek. Met allerlei kasten om dingen te onthouden.

3.

Bij de ziekte van Alzheimer krijg je last van geheugenverlies. Oude herinneringen zijn er nog, maar nieuwe informatie is moeilijk te onthouden.     

Alsof de nieuwste boeken uit de boekenkast vallen. Zo gaat het ook bij mevrouw Van Heuvel. Ze weet niet meer wat er in die laatste boeken staat.

4.

Helaas is er nog geen behandeling voor dementie. De verwachting is dat mevrouw Van Heuvel straks niet meer voor zichzelf kan zorgen. Ze verhuist daarom naar een verzorgingshuis. Haar vroegere buurvrouw komt haar regelmatig opzoeken.

Getekend door
Merel Barends