Terug

Afweerstoornis CGD De schoonmaker

Meer informatie
Onze afweer beschermt ons lichaam tegen ziekmakers zoals bacteriën, virussen of schimmels. Bij een afweerstoornis werkt de afweer minder goed. Afweercellen hebben afweerstoffen nodig om ziekmakers op te ruimen. Bij Chronische Granulomateuze Ziekte (CGD) zijn de afweerstoffen niet sterk genoeg of er zijn te weinig afweerstoffen. De afweercellen kunnen hun opruimwerk dan niet goed en snel doen. Soms is hulp van buitenaf nodig om de ziekmakers op te ruimen. Dat kunnen medicijnen zijn zoals antibiotica, antivirus- en antischimmelmiddelen, of afweerstoffen.
1.

Koen heeft vaak last van zijn buik. Hij heeft CGD. Een afweerstoornis, waardoor het opruimen van de ziekmakers in zijn darmen niet goed lukt. 

Dat opruimen doen afweercellen. Je kunt ze vergelijken met schoonmakers die in de gaten houden of er vieze plekken (ziekmakers) zijn, die ze dan kunnen wegpoetsen.

2.

Daar gebruiken ze afweerstoffen bij. Net zoals de schoonmaker een goed schoonmaakmiddel nodig heeft.

3.

Bij mensen zonder afweerstoornis kan de vlek dan goed weggepoetst worden. 

Maar Koens afweerstoffen werken niet goed. De vlek gaat niet weg, waardoor Koen langer ziek blijft. Het schoonmaakmiddel van de schoonmaker is niet sterk genoeg.

.

En zonder ziekmakers ben je snel beter. 

Gelukkig is er een extra schoonmaakmiddel om de vlekken goed weg te krijgen. Koen krijgt medicijnen die de afweercellen helpen met opruimen.

.

De afweercellen hebben de ziekmaker kunnen opruimen en Koen is weer beter. Hij heeft geen buikpijn meer!

Getekend door
Femme ter Haar